Üldised soovitused suuhoolduseks: Kuidas hoolitseda oma suutervise eest?

Regulaarne ja õige suuhooldus on võtmetähtsusega, et hoida hambad ja igemed terved ning ennetada suuõõne haigusi. Allpool toome välja parimad soovitused suuhoolduse igapäevasteks rutiinideks, keskendudes väikelaste, vanurite ja kõigi teiste suuhügieeni parandamisele.

Regulaarne ja õige suuhooldus on võtmetähtsusega, et hoida hambad ja igemed terved ning ennetada suuõõne haigusi. Allpool toome välja parimad soovitused suuhoolduse igapäevasteks rutiinideks, keskendudes väikelaste, vanurite ja kõigi teiste suuhügieeni parandamisele.

Väikelaste ja vanurite suuhooldus

Väikelastel ja vanuritel võib olla raskusi iseseisva suuhooldusega, mis tähendab, et vajatakse abi. Väikelastel võivad hambad alles tulla või olla piimahambad, vanuritel võivad puududa hambad või olla proteesid.

Soovitused abivahendite kasutamiseks:

  • texOral keelekaabits ja antibakteriaalne mikrofiiberpadi: Aitab tõhusalt eemaldada bakterid keelelt, eriti neil, kes ei suuda korralikult harjata.

  • texOral sõrmelapp või marlitükk: Sobib hästi väikelaste igemete ja keele puhastamiseks, samuti neile, kellel on raskusi hambaharja kasutamisega.

  • Laste hambapesu: Aidake väikelastel hambaid pesta ja kontrollige, et hambapasta kogus oleks väike – umbes herneterasuurune kogus.

Õige hambapesu tehnika

Hambapesu on igapäevase suutervise aluseks. Siin on soovitused, kuidas hambaid tõhusalt ja ohutult puhastada:

  1. Käsi- või elektrihambahari: Hambapesu saab teha nii käsi- kui ka elektrihambaharjaga. Elektrihambaharja puhul on oluline hoida harja iga hambapinna kohal 2–4 sekundit, liigutamata seda edasi-tagasi. Käsi-hambaharja puhul kasutage pühkivaid liigutusi igemelt hamba suunas, surudes kergelt, et vältida igemete kahjustamist.

  2. Õige surve ja liigutused: Püüdke pesta hambaid õrnalt ringjate liigutustega. Vältige liiga tugevat survet, sest see võib kahjustada hambaemaili ja igemeid.

  3. Hambavahede puhastamine: Hambaniidi või hambavaheharjade kasutamine on võtmetähtsusega kohtade puhastamiseks, kuhu hambahari ei ulatu.

  4. Erilised vahendid: Elektrilise hambaharja kasutamisel on soovitatav kasutada vähem abrasiivset hambapastat, nagu Vitis Electric, mis ei kuluta liigset hambaemaili.

Hambavahede puhastamine

Hambavahed on kohad, kuhu tavaline hambahari ei pääse, seetõttu on oluline kasutada spetsiaalseid vahendeid:

  1. Hambaniidid: Vitis hambaniidid paisuvad süljega kokku puutudes, muutudes harjaselisteks ja puhastavad tõhusalt hambavahed. Liigutage niiti üles-alla, surudes seda vastu mõlemat hambapinda.

  2. Hambavaheharjad: Interprox hambavaheharjad on kaetud plastikuga ja nende harjased on ümarad, mis teeb need igemetele ja hammastele ohutuks. Kasutage harju, et puhastada proteese, implantaate ja hambavahekohti, kuhu niit ei pääse.

  3. Suu survepesur: Suu survepesur suunab veejuga hambavahedesse, eemaldades mustuse ja toidujäänused.

Keele puhastamine

Paljud suus elavad bakterid pesitsevad keelel, seetõttu on keele puhastamine oluline osa suuhooldusest. Keelekaabitsad, nagu texORAL, aitavad tõhusalt eemaldada bakterid ja toidujäänused. Kaabitsat tuleks kasutada, tõmmates seda keele tagant ettepoole, ja pärast igat tõmmet loputada.

Hambaharjade valik ja hooldus

Õige hambahari ja selle hooldus mängivad suutervises olulist rolli:

  1. Vitis hambaharjad: Tynex kiududega Vitis hambaharjad on loodud hambaid ja igemeid kaitsma. Hambaharja tuleb vahetada iga 3 kuu järel, kuna kulunud hari ei puhasta hambaid piisavalt hästi.

  2. Õige harjamistehnika: Hambaharja tuleks hoida 45° nurga all ja kasutada kergelt ringjaid liigutusi. Puhastage kõik hambapinnad – välimine, sisemine ja mälumispind – vähemalt 2–3 minuti jooksul.

  3. Harja kaitse ja hooldus: Loputage hambahari põhjalikult pärast igat pesu ja kasutage spetsiaalset kaitsekatet, et harjasid mikroobide eest kaitsta.

Hambavaheharjad

Hambavaheharjad aitavad puhastada hambaid kohtadest, kuhu tavaline hambahari ei ulatu. Need on eriti kasulikud proteeside, sildade ja implantaatide hooldamiseks.

Interprox harjad: Need harjad on korduvkasutatavad ja spetsiaalselt disainitud, et kaitsta igemeid ja hambaid vigastuste eest. Kasutage neid õrnalt, liikudes edasi-tagasi hambavahedes.

Suuloputusvedelikud

Suuloputusvedelikud aitavad puhastada suu piirkondi, kuhu mehhaaniline pesu ei ulatu. Vältige alkoholi sisaldavaid loputusvedelikke, kuna need kuivatavad suuõõnt. Kasutage suuloputusvedelikku igapäevaselt vastavalt vajadusele ja tootjapoolsetele juhistele.

Kasutamine: Loputage suu umbes 30–60 sekundit, suunates vedeliku ka kurku. Seejärel sülitage vedelik välja.